Kahve tutkunlarıyla kahve ile ilgili her şeyi paylaşmak için tasarlandı. Mevcut kahve deneyimlerinizi bir adım daha ileri götürebilmek için blogumuzu takip edin.

moccamaster.blogspot.com

Coffee Diarum Kişisel kahve güncesi, güvenilir kahve projesi...

statcounter

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Moliendo Uganda Bugısu AA tadım deneyimi


Merhaba, bugün size bahsedeceğim Moliendo Uganda Bugısu kahve benim favorilerim arasında yer almayı başardı. Kahvelerimizi internet üzerinden alıyoruz, kahve.com şu ana kadar bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Bu kahvenin favorilerime girme nedeni şu; kilitli poşeti ilk açtığım anda duyduğum belirgin vişne ve çikolata kokusu...



       Kahve içerken de kokuların önemi çok büyük, daha önceki yaşantılarınız, belki hafızanızda benzer kokular ile eşleşen deneyimler... Bu yüzden her kişinin benzer tatları farklı deneyimlediğini düşünüyorum, aldığımız tatlar sadece ana kaynaktan gelen tatlar değil onların bizim yaşantılarımızla birleşmiş bir bütünü diyebiliriz. Tabi bunun dışında evrimsel ve genetik farklılıklar da var. İnsanda tat almaçları, dilin üzerinde, üst damağın arka kısmında (yumuşak damak), yutakta (farinks) ve gırtlak kapağının (epiglottis) astar dokusunda bulunur. Papilla adı verilen dil üzerindeki kıvrımlarda tat tomurcuklarımız bulunur, bu tomurcuklar bazı insanlar da daha fazladır. Bu insanlara "Supertaster" diyoruz. Aynı yiyecek veya içecekten farklı oranlarda tatlar almamız işte bu yüzden, bazı insanların dillerindeki Papilla yüzeyleri daha geniş ya da daha fazla sayıda mikro tat alıcılar içeriyorlar. Monell Chemical Senses Center 'dan Alexander Bachmanov insanlarda 20 ila 40 arası acı tat reseptörü olduğunu söylüyor, ve bu tatlar bizim evrimsel deneyimlerimize göre farklılık gösteriyorlar. Bu dünyanın farklı bölgelerinde yer alan bitkilerle beslenen insanların zaman içerisinde farklı reseptörlere sahip olmaları şeklinde gerçekleşiyor. Örneğin araştırmacılar sıtma hastalığının olduğu bölgelerde yaşayan insanlar zaman içerisinde "cyanide" adlı acı tada tahip bileşiğe karşı duyarsızlaşmıştır, yani acı tatları daha az hissetmektedirler. Sonuç olarak dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan insanların bulundukları çevresel etkiler, genetik etkiler ve fizyolojik yapıları sebebiyle tat alma duyuları ve bunların dereceleri birbirlerinden farklılıklar gösterebilir. 
Tat ile ilgili kısa bilgilendirmeden sonra Moliendo Uganda Bugısu ile ilgili size bilgi vereyim. Kahvede belirgin derecede hissedilen kiraz ve çikolata notaları mevcut, şahsen kiraz notasını daha belirgin buldum, hafif bir ekşilik hissedebilirsiniz. İçimi yumuşak filtre kahve için çok uygun, doyurucu bir tada sahip, benim favorilerim arasında kesinlikle yer alması gerekiyor. Meyvemsi tatlardan hoşlanıyorsanız mutlaka denemeniz gereken bir deneyim, şimdiden iyi tatlar. 

0 yorum:

Yorum Gönder