Kahve tutkunlarıyla kahve ile ilgili her şeyi paylaşmak için tasarlandı. Mevcut kahve deneyimlerinizi bir adım daha ileri götürebilmek için blogumuzu takip edin.

moccamaster.blogspot.com

Coffee Diarum Kişisel kahve güncesi, güvenilir kahve projesi...

statcounter

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Moliendo India Monsooned Malabar tadım deneyimi


Merhaba, havaların aşırı sıcak olduğu bu dönemde halen sıcak kahve içmeye devam ediyorum, bazıları sıcak havalarda sıcak içecekler içmese de bu benim kahve zevkimi değiştirmiyor. Sıcak havada sıcak içecek içilmez diye bir kural olmadığı gibi bilinenin tam tersine sıcak havalarda sıcak içecekler içerseniz (havadaki mutlak nem düzeyine bağlı olarak) vücudunuzun ısısından daha yüksek bir sıvıyı vücüdunuza aldığınızdan dolayı terleme oluşacak terleme sonucunda vücudunuzdan buharlaşan su ise size normalden daha fazla bir serinleme getirecektir. Burada önemli olan buharlaşmanın olabilmesi, yani havadaki nem miktarıdır (mutlak nem). Eğer çok sıcak bir havada üzerinize tişört yapışmış durumdayken vücudunuz yapış yapış bir konumda iseniz kesinlikle sıcak içecekleri tercih etmeyin, çünkü sıcak içecek ile vücudunuzun iç sıcaklığı daha da artacak ve vücudunuz ısıyı düşürebilmek için terlemek isteyecektir ancak derinizin üzerindeki su damlacıkları havadaki bağıl nemin çok yüksek olmasından dolayı buharlaşamayacak ve size çok daha sıkıntılı bir durum yaşatacaktır. Bu durumu  çevrenizdeki bitkilerin yapraklarına bakarak ya da astığınız çamaşırın uzun sürede (hava sıcak olmasına rağmen) kurumamasından anlayabilirsiniz. Biraz daha ileri gidelim, altı üstü bir kahve içeceksiniz bunlara gerek var mı dediğinizi duyar gibiyim :-) Ancak şunu unutmayalım hayat deneyimlerde gizlidir, her formül her yerde ve her durumda geçerli olmayabilir. Eğer Rize'de ya da Şanlıurfa'da yaşıyorsanız kahve deneyimleriniz birbirinden farklı olmak zorunda, çünkü yaşam koşulları, iklim, nem , su içerisindeki minareller, kireç oranı vs. her şey farklıdır.

Biraz daha merak ediyorsan okumaya devam edebilirsin ya da buraya tıklayarak doğrudan Moliendo India Monsooned Malabar hakkındaki tadım deneyimime gidebilirsin.  

Okumaya devam ettiğine göre :-)  Havadaki bağıl nemin nasıl hesaplandığına kısaca bir göz atalım;
Öncelikle anlaşılması açısından şunu belirteyim, mutlak nem bizim günlük hayatımızda "hava bugün çok nemli" diye kullandığımız nem cinsi. Maksimum Nem ise 1 metre küp havanın taşıyabileceği su buharı miktarıdır. Mutlak nem ise 1 metre küp havanın içerisinde bulunan su buharı miktarıdır. Bağıl nem de mutlak nemin maksimum neme oranıdır.


 








Yukarıdaki denklemde görüldüğü gibi Bağıl nem ile Mutlak nem doğru orantılı, Maksimum nem ise ters orantılıdır. Karasallığın yüksek olduğu yerlerde mutlak nem düşüktür, bunun yanında Karadeniz Bölgesi'nde Mutlak Nem yüksektir. Yani Güneydoğu Anadolu bölgesinde iseniz size sıcak havalarda sıcak kahve içmenizi önerebilirim ancak Karadeniz Bölgesi'nde iseniz mutlak neme dikkat etmelisiniz, mutlak nem yüksek olduğunda terlemeniz de çok zor olacaktır,bu durumda Cold Brew tercih etmelisiniz.


Bu kadar teknik bilgiden sonra şimdi Moliendo India Moonsonned Malabar tadım deneyimime geleyim, içerisinde bulunun kahve notasından dolayı daha önce denediğim Moliendo Amalfi'yi andırsada tahta notası hafif, ağızda hafif bir acılık bırakan güçlü bir yapısı var. Asidite orta seviyede Moliendo Amalfi'de hissettiğim ekşiliği bunda almadım, Bun yanında tatlı ve yumuşak notalara sahip ve içerken de bunu belirgin bir şekilde hissedebiliyorsunuz, günün yorgunluğunu atmak için tercih edebileceğim bir kahve. Demleme yöntemim yine aynı şekilde , Hario Skerton Plus ile 12 click ile öğütüp daha sonra Mocca Master'da 4 cup için 60 gr öğüttüm ve demledim. Afiyet olsun.




0 yorum:

Yorum Gönder